xbox

Xbox Series X: nejvýkonnější konzole na světě

Herní fandové mohou nyní konečně jásat! 10. listopadu 2020 se oficiálně odstartoval prodej dvou zcela nových konzolí Xbox Series S a Xbox Series X. Pozornost rozhodně budí Xbox Series X, která nese titul dosud nejvýkonnější konzole na trhu. Těšit se můžete na novinky z oblasti hardwaru, technologií a her!

Hlavní benefity, které hráče nenechají chladné

  • Inteligentní doručení: Smart Delivery
  • Jednoznačně výkon. 12 TFLOPS v SOC s architekturou Zen 2 a RDNA 2 od AMD
  • 3D prostorový zvuk s pokročilou zvukovou technologií
  • Hra v kvalitě až 4K při rychlosti až 120 snímků za sekundu
  • Architektura Xbox Velocity Architecture
  • Nový bezdrátový ovladač pro Xbox, který skvěle padne do ruky
  • Minimalistický vzhled konzole bez rušivých prvků s čistým designem

Microsoft tuto žhavou novinku pustil na trh tradičně v předstihu Vánoc a ani letos nikoho nepřekvapí, že se konzole rozebraly už v rámci předobjednávek prodejců. Není pochyb, že nové Xko bude opět hitem na poli herních konzolí.

Hry nové generace pro Xbox Series X

  • Halo Infinite
  • Assassin´S Creed: Valhalla
  • The Ascent
  • The Medium
  • NBA 2K21
  • Watch Dogs Legion

A co se starými herními tituly? Nezoufejte! Výrobce garantuje zpětnou kompatibilitu u tisíce her. A pokud chcete rozšiřovat, můžete využít velkou výhodu Xboxu. Zakoupením předplatného Xbox Game Pass Ultimate můžete mít k dispozici přístup k více než 100 kvalitních her. Navíc se nepochybně chystají i další zajímavé tituly, o které rozhodně nebude nouze.

Ergonomický ovladač Wireless Gamepad

Ovladač vychází převážně ze svého předchůdce, nicméně dosáhl drobných vylepšení. Jeho konstrukce je dostatečně robustní. Vyplní celou dlaň, takže vás při několikahodinovém hraní nebudou bolet ruce. Systém uspořádání ovládacích prvků byl zachován – nemusíte si zvykat na nic nového. Designovou proměnou prošel D-pad a povrch gripů, ten je teď o něco drsnější. Předností je pak integrované tlačítko pro záznam a sdílení. Dalo by se říct, že ovladač konečně dospěl.

Technická stránka

Design, který oslní

Tvůrci měli při sestrojování jasné požadavky. Snažili se pomocí hardwarových a softwarových inovací dosáhnout maximální rychlosti a výkonu v kompaktním a elegantním provedení. Výsledek rozhodně stojí za to!

Důmyslné chlazení

Architektura paralelního chlazení je složena ze 3 kanálů pro proudění vzduchu. Ty se snaží rovnoměrně rozdělit teploty, které se zahřívají ve vnitřním bloku s důrazem na tichý chod a nepřetržité chlazení. Odpařovací komora umožní rovnoměrné rozdělení teplot v jádru, zatímco hladký chod konzole zajišťuje tichý ventilátor se systémem svislého proudění vzduchu.

Čistě technická specifikace konzole

Srdcem konzole je jednoznačně procesor. Ten byl vyroben 7nm vylepšenou technologií. Jedná se o osmijádrový procesor Zen 2, jehož frekvence činí 3,8 GHz a 3,66 GHz se SMT. Obsahuje vlastní grafickou jednotku RDNA 2 s 52 CU na frekvenci 1,825 GHz s výkonem 12 TFLOPS.

Procesor doplňuje 16 GB GDDR6 paměť s 320bitovou šířkou sběrnice a propustností 10 GB při 560 GB/s, 6 GB při 336 GB/s. Uvnitř konzole je dále SSD disk NVME s vynikající kapacitou 1 TB. Pochopitelně výrobce nabízí možnost rozšíření pomocí dalšího interního úložiště (1 TB) či podporu pro externí pevný disk, který lze pak připojit přes USB 3.1. Nechybí ani optická mechanika pro 4K UHD Blu-ray média.

Konzole Xbox Series X podporuje rozlišení 4K a až 120 FPS. Obrazový zdroj lze připojit přes HDMI rozhraní. K dispozici je 1 port HDMI 2.1 a dále pak 3 porty USB 3.1 Gen 1 nebo bezdrátová síť standardu 802.11ac či síťové připojení 802.3 10/100/1000.

Konzole ve tvaru kvádru má pravidelné rozměry 151 x 151 x 301 mm a její hmotnost činí 4,4 kg. V balení najdete kromě samotné konzole také bezdrátový ovladač pro Xbox a Ultra High Speed kabel HDMI.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *